Ուզբեկներն այսպիսի մի ասացվածք ունեն․ «Եթե մեռնել, ապա միայն փլավից»։ Եվ նրանց կարելի է հասկանալ, չէ՞ որ ճիշտ պատրաստված ուզբեկական փլավն անկրկնելի է և համին ու բույրին դիմանալն անհնար է։

Այս կերակրատեսակի արմատները մ․թ․ա․ II-III դարերին են հասնում։ Իսկ ժամանակակից տարբերակով այն հայտնվել է արդեն XVII դարում։ Այն շատ տարատեսակներ ունի։

Картинки по запросу garlic

Անհրաժեշտ բաղադրիչներ

  • Բրինձ – 1 կգ
  • Սոխ – 4 հատ
  • Ոչխարի միս – 1 կգ
  • Գազար – 1 կգ
  • Բուսայուղ – 300 մլ
  • Սխտոր – 2 հատ
  • Կարմիր պղպեղ – 2 հատ
  • Քիմիոն – 1 ճ/գ
  • Ծորենի (բարբարիս) – 1 ճ/գ
  • Համեմի սերմ – 1 թ/գ
  • Աղ – ըստ ճաշակի

Պատրաստման եղանակը

1․ Բրինձը մի քանի անգամ լավ լվացեք, որ ջուրը թափանցիկ դառնա։

2․ Սխտորի վրայի շերտերը մաքրեք, բայց սխտորն ամբողջական թողեք, պճեղների մի բաժանեք։

3․ 3 հատ սոխ մաքրեք և կիսալուսնաձև կտրատեք։ Այնուհետև մաքրեք գազարը և ձողիկներով կտրատեք։

4․ Չուգունից կաթսան տաքացրեք և մեջը լավ տաքացրեք բուսայուղը։ Բուսայուղի մեջ մեկ հատ սոխ գցեք առանց մաքրելու։ Հանեք այն ժամանակ, երբ կսևանա։

5․ Հիմա կաթսայի մեջ լցրեք կտրատած սոխը և մոտ 10 րոպե տապակեք, մինչև ոսկեգույն կդառնա։

6․ Ոչխարի միսը լվացեք և խորանարդիկներով կտրատեք։ Լցրեք սոխի վրա և տապակեք, մինչև ոսկեգույն խրթեշ կհայտնվի։

7. Ավելացրեք գազարը և տապակեք մսի և սոխի հետ առանց խառնելու, մոտ 3 րոպե։ Դրանից հետո բաղադրիչները խառնեք և ևս 10 րոպե տապակեք։ Եռացրած ջուր ավելացրեք, որը պետք է բաղադրիչներից 1 սմ բարձր լինի։

8․ Ավելացրեք կծու կարմիր պղպեղը, կրակն իջեցրեք և մոտ 1 ժամ շոգեխաշեք։

9․ Խառնեք աղացած քիմիոնը համեմի սերմի հետ և լցրեք մսի վրա։ Աղ արեք, կրակն իջեցրեք և եփեք, մինչև գազարը կփափկի։

10․ Բրինձը նորից լվացեք և լցրեք մսի վրա, հավասարեցրեք։ Կրակը բարձրացրեք և մսի ու բրնձի վրա եռացրած ջուր լցրեք այնպես, որ 3 սմ բարձր լինի կաթսայի պարունակությունից։

11․ Երբ բրինձը ջուրը քաշի, ավելացրեք սխտորի գլուխները։ Հետո փայտիկով փլավի մեջ մի քանի անցք արեք։

12․ Փլավը կափարիչով ծածկեք, կրակը լավ իջեցրեք և ևս կես ժամ եփեք, մինչև բրինձը լրիվ պատրաստ կլինի։

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել