Խուրմայի 9 օգտակար հատկանիշների մասին


07:42 , 28 նոյեմբեր, 2018

Աշնան ամիսներին խանութներում մեծ քանակությամբ առողջարար մրգեր են հայտնվում, որոնց շարքում իր առանձնակի դերն ունի խուրման:

Ներկայացնում ենք խուրմայի (եւ արքայանարնջի) 9 օգտակար հատկանիշները․

1. Խուրման մաշկի եւ տեսողական օրգանների առողջությունը պահպանող А վիտամինի մեծ պաշար է պարունակում: Բացի այդ՝ վերջինս նաեւ օրգանիզմն ուռուցքների աճից պաշտպանող բնական եւ որակյալ հակաօքսիդանտի համբավ ունի:

2. С եւ РР վիտամիններն ամրություն եւ բազմաթիվ հիվանդություններին դիմակայմանը միտված օժանդակություն են հաղորդում իմունային համակարգին: Բացի այդ՝ դրանք նաեւ նյարդային համակարգի համար են օգտակար․ կարող են անքնության եւ սթրեսների դեմ արդյունավետ պայքարի միջոց ծառայել:

3. Խուրման նաեւ կալիումի՝ սրտանոթային համակարգի համար չափազանց կարեւոր նշանակություն ունեցող միկրոտարրի հարուստ պաշար է առաջարկում: Բացի այդ՝ խուրմայի բաղադրիչները կարող են նաեւ զարկերակային ճնշման նվազեցման եւ աթերոսկլերոզի կանխարգելման հանգեցնել:

4. Խուրմայի բաղադրիչներից մեկը՝ մագնիումը, առողջության համար վտանգավոր տոքսիններն ու մնացուկները օրգանիզմից հեռացնելու հարցում կարող է օգտակար լինել: Համարվում է, որ այն նաեւ նյարդային համակարգը հանգստացնելու հատկություն ունի:

5. Խուրման երկաթի բաղադրությամբ նույնիսկ խնձորին է գերազանցում, ուստի անեմիայի դեմ պայքարի անփոխարինելի միջոց կարող է ծառայել:

6. Խուրման նաեւ բորբոքումների եւ պզուկների նկատմամբ հակում ունեցող մաշկի վրա բարենպաստ ազդեցության կարող է թողնել, ինչպես նաեւ դրա վաղաժամ ծերացումն ու թոշնումը կանխարգելել: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս խուրմայի շերտերով դիմակ կրել մաշկին, եթե, իհարկե, դրա նկատմամբ ալերգիա չի դրսեւորվում:

7. Խուրման մարսողությունը բարեկարգելու եւ փորլուծությունը վերացնելու հատկություն ունի, սակայն մրգի՝ չհասած վիճակում չարաշահումը կարող է նաեւ փորկապության հանգեցնել:

8. Խուրմայի բաղադրությունը կազմող միկրոտարրերը քաղցկեղի որոշ տեսակների, մասնավորապես՝ թոքերի քաղցկեղի առաջացումը կանխարգելելու հատկություն ունեն, ուստի ծխողներին խորհուրդ է տրվում սննդակարգի մեջ անպայման խուրմա ներառել:

9. 100 գրամ խուրման շուրջ 62 կալորիա եւ բազմաթիվ սննդային բջջանյութեր է պարունակում, այնպես որ, նույնիսկ նիհարել ցանկացողները կարող են առանց երկմտելու սննդակարգի մեջ այս մրգատեսակը եւս ներառել: Միայն թե շաքարախտով հիվանդները պետք է խուսափեն խուրմայի կիրառությունից, քանի որ այն մեծ քանակությամբ գլյուկոզա է պարունակում: